Rudnik Brskovo

Projekat se nalazi u Opštini Mojkovac na sjeveroistoku Crne Gore i udaljen je otprilike 100km sjeveroistočno od glavnog grada Podgorice. Projekat je dobro povezan sa putnom i željezničkom infrastrukturom, kao i sa elektro-mrežom, nalazi se u blizini međunarodnih luka i takođe ima pristup lokalnom stanovništvu koje ima iskustvo u rudarstvu.

Rudnik Brskovo ima dugu istoriju, a prvo rudarenje se pominje još u XIII vijeku, te prve rudarske operacije manjeg obima i proizvodnjom kovanica pod nazivom „Grossi de Brescova“.

Istraživanje rudarskog potencijala je ponovo započeto 1950. Godine, a konkretne aktivnosti su počele 1976. i trajale su sve do 1991. godine. Nova koncesija za istraživanje i eksploataciju rude je izdata 2010 godine i vršeno je bušenje kako bi se povećali resursi.

Kompanija Tara Resources je projekat preuzela 2018. godine te izvršila dodatna bušenje, kao i metalurška ispitivanja i studije o zaštiti životne sredine. Preliminarne ekonomske procjene urađene su 2019. godine, a inicijalna Studija izvodljivosti projekat je uređena 2021. godine čime se potvrđuje ekonomska isplativost projekta.

Trenutno, kompanija Tara Resources nastavlja uspješno sa radom na Studiji izvodljivosti, kao i dobijanju neophodnih dozvola i saglasnosti.

Rudnik Brskovo će se sastojati od dva površinska kopa, postrojenja za preradu kao i objekta za upravljanje otpadom.

Rudnik Brskovo će biti jedan od najvećih rudnika cinka u Evropi, uz proizvodnju od oko 45.000 tona cinka, oko 13.000 tona olova i oko 3.000 tona bakra u koncentratima, kao i oko milion unci srebra godišnje, kroz koncentrate bakra i olova.

Izgradnja rudnika podrazumijeva kapitalnu investiciju od oko 180 miliona eura, a projekat će se razvijati u skladu sa najvišim standardima ekološkog i društvenog upravljanja, kao i održivosti.

Rudnik Brskovo će biti jedan od najvećih poslodavaca u Crnoj Gori, i zapošljavaće oko 700 ljudi u izgradnji, obezbjeđujući 550 direktnih poslova i 200 indirektnih tokom operacija.

Projekat će biti jedan od onih koji najviše doprinose izvozu Crne Gore, porezima i zapošljavanju, a sam rudnik će povratiti nekadašnju prepoznatljivost jednog od najpoznatijih rudarskih regiona u Evropi.


Brskovo Mine Booklet – duža verzija

Preuzmite materijal

Brskovo Mine Booklet – kratak pregled

Preuzmite materijal


O projektnim planovima rudnika Brskovi, jun 2021

Upravljanje zaštitom životne sredine