Brskovo Mine podržava arheološka istraživanja na području srednjovjekovnog grada Brskovo

U Mojkovcu, 27. jula 2021.

Iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore izrazili su zahvalnost kompaniji Brskovo Mine za pružanje finansijske podrške za unapređenje arheoloških istraživanja srednjovjekovnog grada Brskovo, koji je u regionu nekada bio poznati trgovački, rudarski i zanatski centar.

Kompanija Brskovo Mine donirala je 17,500€, što će u 2021. omogućiti nastavak programa arheološkog iskopavanja Brskovo Doganjice, započetog 2017. godine.

„Arheološko istraživanje područja Brskova je izazovno zbog kompeksnog predijela u kojem se lokalitet nalazi, radu na nekoliko udaljenih lokacija, kao i lošeg stanja većine sačuvanih arheoloških struktura, pa je održavanje kontinuiteta radova od velikog značaja. Već pet godina imamo fenomenalne nalaze koji postepeno otkrivaju sakrivenu istoriju i tradiciju ovog regiona.“, rekao je Miloš Živanović rukovodilac istraživanja, iz Centra za konzervaciju i arheologiju.

I ove godine imamo podatke sa kojima se treba ponositi – pronašli smo srebrne novčiće, zlatni vez, kosti medvjeda, vuka i konja, kao i druge predmete od istorijskog značaja za ovo područje.

Izvršni direktor kompanije Brskovo Mine, Richard Boffey, ističe: „Saradnja sa arheolozima i institucijama na njihovim istraživanjima nekadašnjeg grada i rudarskog područja važna je za dokumentovanje duge istorije i tradicije regiona Brskovo, i drago nam je što možemo pružiti podršku tako značajnim radovima“.

U srednjem vijeku, Brskovo je bio ekonomski centar šireg područja. Sredinom XIII vijeka ovdje je otvoren rudnik za čije su potrebe došli i naselili se njemački rudari, poznatiji pod imenom Sasi.

Rudnik Brskovo je bio slavan u regionu i imao je male rudarske operacije srebra, kao i kovnicu u kojoj su se proizvodile kovanice zvane „Grossi de Brescova“.

Uprkos ruraloj lokaciji, Brskovo je imalo proizvodnju i prihode na nivou velikih gradova na obali Jadrana. Njegov značaj se ogledao i u tome što su članovi najistaknutijih dubrovačkih i kotorskih porodica živjeli u Brskovu.